Természetes személyek adósságrendezéséről

A magáncsőd egy nemzetközileg már régóta ismert intézmény, amelynek lényege, hogy segít a nehéz, de még nem reménytelen helyzetbe jutott adósoknak. A magáncsőd lényege, hogy a hiteltörlesztését vagy rezsitartozását fizetni nem tudó személy csődöt jelent, ezzel elejét veszi pl. az ingatlanja elárverezésének. A magáncsőd működését és lényegét tekintve hasonlít a vállalati csődre: mindkét esetben a nagyon közeli jövőre várható fizetésképtelenség, és mindkét esetben valamilyen külső személy vagy intézmény segítségét kéri a csődbe jutó adós a helyzete rendezéséhez.

A csőd tehát a vég?

Nem. A görögországi, több éve folyó szappanopera, illetve a csődbe ment brókercégek miatt a “csőd” szó félelmet kelt Magyarországon, noha a csőd valójában a rendezett visszavonulás szinonimája. Aki bejelenti a magáncsődöt, az tulajdonképpen segítséget kér: kinyilvánítja, hogy nem képes a továbbiakban fizetni a hitelét, nem tudja kiegyenlíteni a számláit stb., és közvetítőt kér, hogy a bank vagy a rezsicégek engedjék el a tartozása egy részét, és elégedjenek meg kisebb törlesztőrészlettel is.

Magáncsőd vagy családi csődvédelem?

A két szó köznyelvi formula, és jelentésük tökéletesen ugyanaz. Valójában a csődről szóló törvény nem is a magáncsőd elnevezést használja és nem is családvédelemnek nevezi a pénzügyi mentőintézkedések összességét. A törvény címe: “2015. évi CV. törvény a természetes személyek adósságrendezéséről”.

Milyen könnyítések érhetők el a magáncsőd bejelentésével?

A csőd bevezetése előtti állapot szerint a hitelezők 30-40 százalékos értéken adják el a követeléseiket behajtó cégeknek, a rezsicégek pedig 100 százalékot követelnek. A magáncsődöt bejelentő adósok esetén az adósságelengedés mértéke 55 és 95 százalék között lehet. Jellemzően a bankok engedik el a legkevesebb tartozást, míg a rezsicégek a legtöbbet. További könnyítés az adósság elengedésén kívül, hogy a törlesztőrészletek is csökkennek a csőd ideje alatt, illetve a rezsicégekkel is tárgyalhat a csődvédelmi szolgálat a részletfizetés elindításáról, könnyítéséről.

Mikortól érhető el?

Az első körben azok jelenthetnek magáncsődöt, akiknek a lakhatása van veszélyben, vagyis szinte kivétel nélkül a jelentős jelzáloghitel-tartozással rendelkező adósok. Számukra a magáncsőd 2015. szeptember 1-jétől érhető el. Mindenki más (a 2015 nyári állapot szerint legalábbis) 2016. október 1-jétől jelenthet csődöt.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.