Romániában is működni fog az e-Call

Romániában elsőnek az ETA Ipari Automatizálások nevű cég írta alá azt a dokumentumcsomagot, mely által lehetőséget kap arra, hogy az úgynevezett eCall rendszert kiépítse Romániában. Az eCall rendszer lényege, hogy a balesetet követően a GPS segítségével segélykérést indítson a 112-es nemzetközi egységesített segélyhívó számra.

Segítség GPS alapján

ROAz eCall rendszer minden olyan autóban elérhető, amelyben található GPS. Baleset estén olyan adatokat küld a rendszer, mint a baleset idejét, a haladási irányt, a sebességet, valamint adatokat közöl az autóról is. Ezáltal a mentőcsapatok dolgát nagyban megkönnyíti, hisz sokkal több információt megkapnak még a kiérkezés előtt, mint eddig. A Cinterion cég által gyártott GPS rendszerek már tudják küldeni a standardizált információkat, így most már a technikai feltételei is megvannak a román e-Call rendszer bevezetésének. A cég a Cinterion GPS-t használva hozzájárulhat egy biztonságosabb autósvezetéshez, de sokak véleménye szerint az autólopásokat is megnehezíti, sőt segíthet megtalálni azokat az autókat is, amelyeket már elloptak. A gyors segítségnek köszönhetően a halálos kimenetelű balesetek száma csökkenhet, hisz az elsődleges információknak köszönhetően sokkal hamarabb érhetnek ki a mentők, akárcsak a tűzoltók.

Az eCall rendszer automatikusan működik, így abban az esetben is segítséget tud kérni, ha a vezető eszméletét vesztette. Ez főleg súlyosabb balesetkor kulcsfontosságú, hisz ilyenkor minden perc sokat számít. Segítségével sokkal biztonságosabbá lehetne tenni a vezetést, ugyanakkor a mentősök dolgát is nagyban meg lehetne könnyíteni, hisz a GPS koordináták alapján tudni fogják, hogy milyen helyszínre és milyen körülményekre számítsanak.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.