Kötelező biztosítás kisokos

Sok ember életét és sok vállalkozás tevékenységét megnehezítenék az olyan esetek, amikor a gépjármű tulajdonos vagy az alkalmazott (sofőr) balesetet okoz, melynek következményeként akár többmilliós anyagi kár is jelentkezhet, és a vétkes képtelen megtéríteni az általa okozott kárt. Az ilyen esetek megelőzése érdekében hozták létre a kötelező felelősség biztosítást. Az estleges kár értékéhez viszonyítva jelentéktelen biztosítási díj ellenében – ha megtörténik a baj – fizet a biztosító.

Mi is a kötelező gépjármű biztosítás?

Elsősorban azt kell tudnunk, hogy ki az, akit köteleznek ezen biztosításra. Minden olyan járműre kell kötelezőt kötni, amely forgalmi engedéllyel rendelkezik. Ezt a tulajdonos felelőssége megkötni.

A következő kérdéskör, hogy mit is értünk gépjármű alatt. A gépjárműveket a törvény értelmében a következő kategóriák alkotják: személygépkocsik, motorkerékpárok, autóbuszok, trolibuszok, tehergépkocsik, vontatók, pótkocsik illetve félpótkocsik, mezőgazdasági vontatók, munkagépek, segédmotoros kerékpárok és négykerekű segédmotoros kerékpárok.

A kötelező gépjármű biztosítás csak bizonyos országokban érvényes. Ezek az országok az Európai Gazdasági Térség tagjai, Svájc valamint olyan országok, melyekkel a Magyar Nemzeti Iroda szerződést kötött.

Azért sorolandó a legfontosabb biztosítások közé, és értelemszerűen azért is kötelező, mert azt a kárt fedezi, amit mi okozunk másnak. Azonban nem akármekkora összeget fizet, és nem akármilyen károkra vonatkozik. Így tudnunk kell, hogy a dologi károk felső határa 500 millió forintig, míg a személyi károk esetén 1600 millió forintig terjed.

Ez a biztosítás azon károkat fedezi, melyek a biztosítási jogszabályokban szerepelnek, éppen ezért ajánlott áttanulmányozni azokat a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Olyan estekben fizet a biztosító, amikor az ügyfele felelősségre vonható, vagyis egyértelmű, hogy ő okozta az anyagi vonzattal járó balesetet.

Esetek, amikor a biztosító nem köteles fizetni

A biztosítótársaság nem fedezi a gépjárműben levő tárgyakban keletkező kárt. Emellett abban az esetben sem fedez a biztosító semmilyen kárt, ha a baleset álló helyzetben lévő vagy rakodás céljából várakozó járművel történik. Más ilyen esetnek számít, ha a gépjárművel a baleset verseny vagy bármiféle edzés során történik. A 2015-re meghirdetett díjakról ide kattintva tájékozódhat!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.