Felszaporodnak a betonszörnyek

Ijesztő módon szaporodnak a világvárosok – figyelmeztetnek az ENSZ szakértői.  Az ENSZ népességfigyelői elkészítették az előrejelzést a Föld arculatának változásáról. A sűrűn lakott települések világszerte szaporodnak. Egyre csak növekszenek, terebélyesednek, minden korábbit meghaladó légteret és földterületet foglalnak el. Eközben súlyos társadalmi problémákat és környezetszennyezést okoznak.

Az agglomeráció, a nagyvárosok népességének szaporodása ijesztő méreteket ölt – figyelmeztetnek a szakemberek -, mert a már ma is betonszörnyek tömegét éltető 20 milliós világvárosok viszonylag rövid időn belül 30 milliósra “híznak”. Fél évszázada, 1950-ben, a 10 milliós népesség volt az irányadó, ezt tekintették a megapolisz – az egyetlen óriási települést alkotó városok halmaza – kvótájának. Ilyen volt akkor New York.

Kétezeregyben már 17 milliónál tartottak, s évtizedünk végére 21 millió lesz a határszám. Már azt is tudják, hogy a terebélyesedés három év múlva újabb korszakhatárhoz érkezik: 2007-ben – először az emberiség történetében – több mint 3 milliárd városlakó szorong majd a Föld területének 0,19 százalékán!

A mai “szörnyvárosok” listáját vezető, 26 és fél milliós Tokiónak 2015-ben már 27,2 millió lakosa lesz. Ám a japán főváros csak a leglátványosabb példája az elsősorban keletet jellemző városiasodásnak. Dacca, Bangladesh fővárosa 2015-ig 73 százalékkal tágul, 22,8 millió lakossal a világ második legnépesebb városává fejlődik. Delhi a mai 13-ról 20,9 millióra, Kalkutta 13,3-ról 16,7 millióra, Jakarta 11,4-rol 17,3 millióra, Karachi 10,4-rol 16,2 millióra “hízik”.

Az ENSZ szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a szörnyvárosok kialakulása beláthatatlan következményekkel jár. Nagyobbak lesznek a szeméthegyek, egészségtelen levegőben nőnek a gyerekek és a városiasodás a legtöbb helyen a barakkok sokasodását is jelenti.
mti

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.