Díjemelkedést hozhat a liberális díjhirdetés

Legalább 5%-kal, azonban várhatóan ennél is többel, akár 10%-kal is emelkedhetnek a kötelező 2014. évi díjai. Az elmúlt évek díjcsökkenéséhez képest ez az emelkedés nem csak látványos, de minden biztosítást fizető számára érzékelhető áremelés lesz, hiszen 2013-ban mostanáig már az előző, 2012-es évhez képest tizedével magasabbak az átlagdíjak.

A kgfb kampányának változása ugyanis azt jelenti, hogy 2013. január 1-jétől a biztosító társaságok év közben bármikor új kötelező díjakat hirdethetnek. Ezek a változó árak a már szerződéssel rendelkezőkre természetesen csak a kötelező 2014-ben fizetendő árai, az évforduló esetén vonatkoznak majd, azonban az új szabályozás szabadabbá és rugalmasabbá teszi a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás piacát. Megjegyzendő, hogy amióta januárban megkezdődött a liberális díjhirdetési rendszer, minden biztosítótársaság élt az évközi díjkihirdetés lehetőségével.

Drágul a kötelező 2014-ben?

Bár a piac résztvevői évek óta rebesgetik a biztosítási díjak zsugorodásának leállását, ezidáig ez nem következett be. Amikor azonban hazánkban is bevezetésre került a díjhirdetési liberalizáció a kgfb-díjak fokozatos növekedésnek indultak. A díjváltozások körében komolyabb áremelkedéssel találkozhatnak emellett azok, akik most vásárolnak gépjárművet és kötnek rá biztosítást.

A díjváltozást először tavasszal kezdte meg két cég, a Köbe és a K&H, majd őket követte egyre több biztosító. Az árváltozás általánosságban 10–15%-os növekedést mutat, azonban akadnak olyan vidéki települések, ahol a gépjármű-tulajdonosok akár 50%-os árváltozással is találkozhatnak.

A díjnövekedés háttere

A díjnövekedés hátterében számos tényező áll, melyeknek egyike a kedvezmények mértékének csökkenése, illetve az a tény, hogy a korábbi kedvezményeket több helyen nem lehet teljes mértékben beszámítani, miután a minimálisan fizetendő díjak bevezetésre kerültek.

Emellett a várhatóan biztosítást váltók gépjárműinek kora 15-16 év, s vele a tulajdonosok bónuszfokozata is meglehetősen magas, így az ő esetükben egy 5%-os emelés nem növelné a biztosítók bevételeit: a kötelező 2014-es bevételeinek növekedéséhez legalább 10%-os növekedés szükséges.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.