A Postamúzeum

Tízezernyi tárgyat és dokumentumot őriznek a budapesti Andrássy út 3. számú ház első emeletének múzeummá alakított volt nagypolgári lakásában. A gyűjtemény neve: Postamúzeum, amelyet 2002-ben az Év Múzeumának választottak Magyarországon. A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány az 1990 után néhány év alatt lezajlott “távközlési forradalom” következtében tízezernyi, a magyar posta és a távközlés történetéhez kapcsolódó tárgyat, valamint a műsorszórás muzeális értékeit és dokumentumokat helyezett el gyűjteményeiben és múzeumaiban. Ezek ma összesen tizenegy kiállítóhely 2100 négyzetméter nagyságú kiállítóterében láthatók. Összeállításunkban a budapesti Postamúzeum mellett a balatonszemesi és a nagyvázsonyi gyűjteményeket mutatjuk be.

A budapesti Postamúzeum
A budapesti Kulturális Sugárút látnivalóinak sorába illeszkedik az Andrássy úton található Postamúzeum, ahová – a budai, Moszkva-téri postapalota toronyszobáiból – 1972-ben költözött az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény. Gyűjtőkörébe a postai, távközlési és műsorszórási emlékek tartoznak, tágabb értelemben hírközlés- történeti archiváliák. Tárgyi gyűjteményei több mint 20 ezer, dokumentációs gyűjteményei 67 ezer, adattára 64 ezer, könyvtára 15 ezer darabot tart nyilván. A múzeum 2000-ben megnyílt állandó kiállítása, a “Múzeum a múzeumban” a Postamúzeum történetét, valamint gyűjteményeit mutatja be jellegzetes vagy éppen egyedi tárgyakkal és dokumentumokkal. A postatörténeti emlékek mellett maga az épület is figyelemre méltó: a 19. század végén emelt, ma már műemlék házat a palackozott szódavíz árusításából meggazdagodott kereskedű, Saxlehner építtette. Lakásának múzeummá alakított egykori szobáiban ma is láthatók a gazdagságáról tanúskodó angol selyemtapéták és a kristálycsillárok. A ház bejárata felett az Opera freskóit is készítő Lotz Károly műve, egy – a ház gazdája miatt – vízi témájú freskó látható.

Postamúzeum – Balatonszemes
A 18. század végén felállított postaállomás és lóváltóhely egykori istállójában 1962-ben nyílt meg az első kiállítás. A postai szállítás történetének bemutatóhelyén tízévente változó kiállítások ismertetik meg az érdeklődőkkel Mátyás király 15. századi kocsiszekerét, a személyszállító delizsánszokat, postai kariol kocsikat, a múlt századi postai járműveket, köztük egy mozgóposta-kocsit.

Postamúzeum – Nagyvázsony
A faluképi jelentőségű műemlék épületben 1968 óta láthatóak hírközlés-történeti kiállítások. Állandó kiállítása, a “Balaton-felvidék hírközlési emlékei” a Balaton felvidék posta- és távközléstörténetének tárgyi emlékeit, valamint dokumentumait mutatja be, lehetőséget kínálva néhány eszköz használatára és a postamúzeumi CD-ROM kiadványok megismerésére.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.