A fiatalság titka, avagy mindent a fiatalságért

Egy pohár forró csokoládé, egy tejbegríz, forró szex, vagy a legmodernebb kozmetikum: önök mit választanának, ha a fiatalságukról lenne szó? Pedig mindegyik megoldás csodákat rejt. És főleg a nők nagyon sok mindenre hajlandóak vagyunk az eredményért. A fiatalság elixírjét még mindig szorgalmasan kutatják a tudósok. Ebből elég lenne néhány csepp, hogy újra fiatalok és üdék legyünk. De amíg a csodaszerre várni kell, van millió más módszer a fiatalodásra, hiszen ha körbenézünk a szépségpiacon, bőséges kínálattal találjuk szembe magunkat.

Meryl Streep egyetlen húzással hajtotta le a csodaszert, amitől aztán néhány perc alatt… hát igen ez az, amit mindannyian szeretnénk. De a sültgalambhoz hasonlóan a fiatalságot sem kínálják ezüsttálcán. Sőt! Nem is biztos, hogy jó az, ha örökre fiatalok maradunk. Dr. Gabányi József geriáter, a korral járó nyavalyákkal foglalkozik, szerinte az emberi szervezet nem véletlenül öregszik.

”Az ember eredetileg 110 évre van bekódolva. Eddig élhetnénk, ha nem ártanánk magunknak olyan sokat. A környezeti ártalmak, az étkezés, mind mind éveket vesznek el tőlünk.”

Egyesek fiatalítószer gyanánt leginkább a csokoládét ajánlják. Enni. A barna aranyról már régóta gyanítják, hogy nemcsak a boldogsághormonokat serkenti, de belülről ápolja, erősíti a sejteket. A – nevezzük így gasztrokozmetikumok sorában második helyen a tejbegríz áll.

A tejbepapi értékes fehérjék tárháza, nem hiába érdemes jó sokat enni belőle. A tejes finomság rugalmassá teszi a sejtfalakat, így ettől szinte ragyogó lesz a bőr. Egy a lényeg: minden, amit megeszünk, a részünkké válik. Étrendünk nagyjából 10 % ot fiatalíthat rajtunk.

Plasztikai sebésznél vagyunk. Talán nincs is olyan nő, aki ne kacérkodott volna a gondolattal, hogy egy kis szépészeti korrekció után szinte újjászületve hódíthasson…

Nos eláruljuk, a plasztikai sebészek még mindig az úgynevezett Botulotoxinra, vagyis a BOTOX-ra esküsznek.  Tavaly világszerte hatmillió adag fogyott belőle. Sőt! Még maga Madonna is ettől nyeri vissza időről időre legendás szépségét….

”Ezek a homlokráncok, ezek a szarkalábak eltünnek, kisimulnak. Lényegében megbénítja azokat az apró izmokat, amik a ráncokat létrehozzák. A hatás, úgy négy hónapig tart….”

A csillogó tégely tartalma a kevésbé fájdalmas megoldások közé tartozik. A krém maga a világcsúcs. Olyan luxus, amit csak kevés nő engedhet meg magának. Aki meg tudja fizetni, elhiheti: igazi luxuskészítményt kap, apró ékszerdobozba zárva, persze horribilis áron.

“A legdrágább készítmény 135 ezer forintba kerül, és kvarckristályokat juttat a bőrbe…..” – mesélte egy szépségtanácsadó.

Egy másik különlegesség: Molnár Dánielné 79 éves. 40 évig dolgozott kozmetikusként, ma már saját natúrkozmetikum-műhelyét vezényli. Minden munkát megoszt családjával, egyvalamihez nem enged közel senkit, az pedig a termékfejlesztés. Ezekben az uborkásüvegekben érnek mamó kencéi. Mert itt minden a mezőkön szedett növényekből, a kertben érő gyümölcsből készül. Tonikok, hidratálók, napozókrémek, amiknek egytől egyig a fiatalság megőrzése a céljuk. A titok nyitja a fitoösztrogénekben rejlik.

“Ezek a növényi hormonok hasonló hatásúak, mint az emberi ösztrogének, de nincs károsító hatásuk. De ugyanúgy megvannak a fiatalító tulajdonságaik, amikre adnák az emberi ösztrogéneket…”

A komló, a csicsóka, a kaviár, vagy éppen a csodatevő kvarckrisályok korának talán csak akkor fog leáldozni, ha igazán megismerjük egy apró, kis férget. Ez a ronda jószág testében hordozza a fiatalság titkát.

A féreg, becsületes nevén caenorhabditis elegans -bár egyáltalán nincs rá akkora szüksége mint a nőknek, egy olyan kulcsgénnel éldegél, amit ha kiiktatnak, akár egy harmadával is meghosszabbodik az élete. Bár ez mindössze 5 nap előny, azért mégiscsak neki jött össze, nekünk meg nem. Irigyek is vagyunk rá.

Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, de még az a bizonyos elixír sem fortyog a szépségipar laborjaiban. Meg kell elégednünk a belénk kódolt 110 évvel ami, tudják, mindig a mi hibánkból egyre kevesebb.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.